Epal Rapuh, Epal Gebu

Image result for red apple

Siapa suka makan epal merah angkat jari! 

Saya suka makan epal
tapi last sekali beli epal terbeli epal yang gebu bukan rapuh
please share epal yang sedap dan rapuh
epal yang gebu ni bukan tak sedap
tapi makan rasa macam tak feel gitu.

share ok. 

tata

Inginkan supplements terbaik untuk keluarga dan sahabat tersayang?
Nak dapatkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes dari Shaklee?

Jom Hubungi Nana untuk :

♥ FREE CONSULTATION ♥
♥ THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE ♥

Masukkan ID Nana sebagai penaja : 913464 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspress (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my

Aina Suraya Aris
Shaklee ID : 913464
ainasuraya.as@gmail.com
012-784 2702 (sms/WhatsApp)
COD Area KAJANG - BANGI - SERDANG - PUTRAJAYA

Pengedar Shaklee Seksyen 7 Bandar Baru Bangi



hai hai hai
sekali lagi saya nak perkenalkan diri
kalau ada yang nak beli shaklee
especially yang tinggal di seksyen 7 bandar baru bangi
jangan lupa contact saya k

tata ~


Giveaway dan Blog List Oktober di http://vitamin-cerdik.com

Assalamualaikum~

This time saya nak memeriahkan contest dari blog kak anah . kak anah dapat naik rank bulan lepas dan sebagai tanda penghargaan kepada semua, kak anah dengan murah hati nak bagi kita semua peluang dapat vitamin shaklee ni tau.. syarat-syarat contest sangat la simple. boleh klik je kat gambar tu kalau nak baca semua syarat-syarat k.

Giveaway dan bloglist Oktober 2016 di http://vitamin-cerdik.com

salah satu syarat untuk giveaway ni, kita kena bagi 3 entry yang kita suka dari blog kak anah ni..so ini top 3 entry yang saya pilih.


giveaway ni tamat 31 oktober 2016. sempat sangat lagi kalau nak join. jom jom jom =)

all the best untuk semua



Inginkan supplements terbaik untuk keluarga dan sahabat tersayang?
Nak dapatkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes dari Shaklee?

Jom Hubungi Nana untuk :

♥ FREE CONSULTATION ♥
♥ THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE ♥

Masukkan ID Nana sebagai penaja : 913464 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspress (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my

Aina Suraya Aris
Shaklee ID : 913464
ainasuraya.as@gmail.com
012-784 2702 (sms/WhatsApp)
COD Area KAJANG - BANGI - SERDANG - PUTRAJAYA

gigi dan tulang anda kuat ke?


assalamualaikum semua~)

ada tak antara reader saya harini rasa gigi dia rapuh? selalu patah? nampak tak sihat dan kuat?ada tak? ada tak? ada jugak tak alami masalah tulang rapuh?osteoporosis ada? haaa banyakkan soalan tu..hehe


kalau ada yang alami masalah yang saya nyatakan tadi tu, elok baca sampai habis entry saya harini...sebenarnya saya nak share bagaimana  kalsium boleh membantu untuk menguatkan tulang dan gigi kita.kalsium ni sebenarnya sejenis garam galian yang sangat penting unuk tulang, gigi, rambutdan juga kulit tau. ia juga merupakan garam galian yang paling banyak dalam badan manusia dan simpanan kalsium terbanyak adalah pada tulang dan gigi manakala yang lainnya dalam sel saraf, darah, tisu dan cecair badan yang lain.

untuk pengetahuan anda, tulang dan gigi kita ni struktur hidup. boleh mengalami kehilangan tisu namun boleh juga membentuk tisu itu semula, sebab tu kalau patah tulang, boleh bersambung balik. walau bagaimanapun,tanpa makanan yg seimbang dan mempunyai sumber kalsium yang tinggi, badan kita mungkin tidak dapat mengekalkan struktur gigi dan tulang yang sihat dan kuat.

Keperluan kalsium ni berbeza untuk setiap keadaan dan peringkat umur. ibu hamil dan manyusukan memang perlu lebih kalsium. anak-anak yang tengah nak membesar pun perlukan lebih kalsium.. Kalau kurang kalsium dalam badan, makin cepat la tulang dan gigi akan rapuh tau. macam saya dulu masa pregnant, memang terasa sengal-sengal gigi. rupanya tu salah satu tanda kurangnya kalsium dalam badan.

macam mana nak pastikan kita dapat bekalan kalsum yang mencukupi? nak dapatkan kalsium ni memang tak ada cara lain kecuali melalui makanan yang kita ambil. contoh makanan yang tinggi kalsium adalah susu dan produk tenusu macam cheese, yogurt, dan lain-lain.


selain daripada makanan, kita juga boleh mendapat kalsium melalui supplement. ada pelbagai jenis supplemen kalsium di pasaran. yang membezakan antara satu sama lain adalah kandungan kalsium di dalam setiap tablet dan kandungan tambahan dalam supplement tu.

macam saya dulu memang mula jatuh cinta dengan shaklee dari supplement kalsium shaklee ni atau nama glamernya OSTEMATRIX.

Image result for ostematrix

ostematrix bukan sahaja mengandungi kalsium namun juga mengandungi magnesium dan juga vitamin D yang membantu menyerap kalsium dengan lebih baik. dengan pengambilan sebanyak 4 biji sehari sahaja telah cukup untuk menampung keperluan kalsium anda,

kalau tak suka minum susu tu, memang terbaik ambil ostematrix ni. bukan sahaja dapat menguatkan gigi dan tulang. sakit lenguh badan pun semua hilang bila makan ostematrix. tidur pun lebih lena.

kalau anda risau takut gigi n tulang rapuh, haaa meh cepat2 order ostematrix. bulan ni ada prmosi tau. beli 6 botol dapat percuma 1 botol.

tawaran sehingga 31 Ogos sahaja. jangan lepaskan peluang!




rujukan : http://panduanpercuma.info/kesihatan/1702/jisim-tulang-merosot/

Inginkan supplements terbaik untuk keluarga dan sahabat tersayang?
Nak dapatkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes dari Shaklee?

Jom Hubungi Nana untuk :

♥ FREE CONSULTATION ♥
♥ THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE ♥

Masukkan ID Nana sebagai penaja : 913464 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspress (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my

Aina Suraya Aris
Shaklee ID : 913464
ainasuraya.as@gmail.com
012-784 2702 (sms/WhatsApp)
COD Area KAJANG - BANGI - SERDANG - PUTRAJAYA

Minyak ikan boleh turunkan kolestrol?



Assalamualaikum~

pernah dengar tak singkatan LDL dan HDL? mungkin ada yang tahu dan ada yang pertama kali dengar singkatan ni.untuk yang baru berkenalan dengan 2 singkatan ni, LDL adalah Low Density Lipoprotein dan HDL stands for High Density Lipoprotein. apa kaitan HDL dan LDL dengan kesihatan kita? yang mana yang baik dan yang mana yang buruk?

kalau sebut LDL, HDL mungkin ramai keliru tapi kalau sebut kolestrol rasanya semua au kan. selama ini mungkin ada yang rasa kolestrol adalah memudaratkan namun untuk pengetahuan semua, terdapa juga kolestrol baik yang sangat diperlukan untuk tubuh kita. aim kita memang nak tingkatkan kolestrol baik ni atau HDL tu tadi.

ok pelajaran pertama, LDL - kolestrol jahat, HDL- kolestrol baik. LDL kena kurangkan, HDL kena tambah banyak-banyak. clear tak setakat tu? kalo clear jom baca lagi..hehe

kenapa perlu tingkatkan HDL dalam tubuh? haa senang je jawapannya. HDL ni boleh berfungsi sebagai pembersih kolestrol jahat tadi, HDL mampu membersihkan atau mealrutkan kolestrol jahat yang boleh menyebabkan kegagalan jantung dan strok.

cara HDL bekerja diumpamakan seperti cairan pembersih yang dituangkan ke dalam saluran darah yang tersumbat. bila saluran darah bersih, risiko untuk mendapat sakit jantung dan strok akan berkurangan,

bagi mengekalkan kadar kolesrol yang sihat dalam tubuh, kita perlu mengamalkan cara hidup dan diet yang sihat dan seimbang. antara gaya hidup yang boleh diamalkan untuk mengawal kolestrol di dalam badan adalah :



  • selalu bersenam
  • mengurangkan pengambilan alkohol dan rokok - sebenarnya lagi baik kalau dapat berhenti terus kan.
  • menghindari makanan berlemak dan bergoreng
  • Mengamalkan pengambilan suplemen yang mengandungi minyak ikan yang tinggi omega 3
  • Makan makanan yang tinggi serat seperti oat



Omega 3 yang terkandung di dalam minyak ikan dapat meningkatkan HDL di dalam tubuh anda dan dapat memberikan kesan positif dalam menurunkan kadar kolestrol. selain itu, minyak ikan juga dapat membantu untuk mengawal dan mengurangkan kadungan lemak visceral iaitu lemak yang menyaluti organ di dalam badan kita.

okeh habis dah kelas kita hari ni. jangan lupa amalkan minyak ikan untuk tingkatkan HDL dalam badan kita. hingga bertemu lagi, tata!

haha mcm cikgu tak ;p. kalau nak tau, cikgu amalkan omega guard shaklee je..hehe



rujukan :

http://www.amazine.co/9607/tips-jantung-sehat-apa-itu-hdl-memahami-kolesterol-hdl/


Inginkan supplements terbaik untuk keluarga dan sahabat tersayang?Nak dapatkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes dari Shaklee?

Jom Hubungi Nana untuk :

♥ FREE CONSULTATION ♥
♥ THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE ♥

Masukkan ID Nana sebagai penaja : 913464 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspress (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my

Aina Suraya Aris
Shaklee ID : 913464
ainasuraya.as@gmail.com
012-784 2702 (sms/WhatsApp)
COD Area KAJANG - BANGI - SERDANG - PUTRAJAYA


Inginkan supplements terbaik untuk keluarga dan sahabat tersayang?
Nak dapatkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes dari Shaklee?

Jom Hubungi Nana untuk :

♥ FREE CONSULTATION ♥
♥ THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE ♥

Masukkan ID Nana sebagai penaja : 913464 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspress (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my

Aina Suraya Aris
Shaklee ID : 913464
ainasuraya.as@gmail.com
012-784 2702 (sms/WhatsApp)
COD Area KAJANG - BANGI - SERDANG - PUTRAJAYA

Promo Shaklee Ogos 2016

Assalamualaikum 



BUY 6 FREE 1 &  BUY 2 AT 5% DISCOUNT

kelebihan OSTEMATRIX


  • Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi yang sihat
  • Mengelakkan penyakit Osteoporosis 
  • Memulihkan kekejangan, kebas-kebas dan sakit belakang terutamanya kepada ibu hamil
  • Meringankan stress
  • Menstabilkan tekanan darah
  • Mengawal simptom PMS - Pre Menstrual Syndrom
  • Membantu masalah gastrik
  • Mengelakkan sembelit - yang ni memang confirm. kalau ambil 4 biji sebelum tidur, esok pagi tu mesti lancar je..hehe

till then, tata!



Inginkan supplements terbaik untuk keluarga dan sahabat tersayang?
Nak dapatkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes dari Shaklee?

Jom Hubungi Nana untuk :

♥ FREE CONSULTATION ♥
♥ THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE ♥

Masukkan ID Nana sebagai penaja : 913464 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspress (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my

Aina Suraya Aris
Shaklee ID : 913464
ainasuraya.as@gmail.com
012-784 2702 (sms/WhatsApp)
COD Area KAJANG - BANGI - SERDANG - PUTRAJAYA

bagaimana luangkan masa untuk bisnes walaupun sibuk bekerja



Assalamualaikum ~

saya rasa kebanyakan dari kita pasti setuju kalau saya cakap perempuan ni memang hebat kalau kena multitasking. kadang-kadang bukan sebab kita nak buat banyak kerja pun, ada masa disebabkan kekangan masa, nak tak nak kena buat 2 3 kerja sekaligus. contoh macam kat rumah la kan, sambil masak sambil basuh baju, sambil tengok tv pun boleh kemas rumah dan lipat baju. senang kata, jarang lah kita ni buat satu kerja je dalam satu-satu masa.

itu berkenaan kerja rumah kan. dalam mencari duit pun tak kurang juga hebat wanita ni dalam multiitasking. kebanyakan kita sekarang ni mesti ada side income selain daripada kerja tetap di pejabat. 8 sampai 5 bekerja di pejabat, masa selebihnya untuk menguruskan sumber kewangan kedua. macam saya pun, bekerja di pejabat tapi dalam masa yang sama ada bisnes sampingan. kalau betul caranya, tak mustahil kita akan manfaat dari kedua-dua kerja /perniagaan kita.




mungkin ada yang tergerak hati nak memulakan perniagaan sampingan tapi takut tak dapat nak manage kedua-duanya. hari ni saya kongsikan tips bagi meluangkan masa untuk bisnes walaupun sibuk bekerja berdasarkan pengalaman saya sendiri yang dah berniaga online dari tahun 2013.


Rancang awal aktiviti anda

FAIL TO PLAN IS PLANNING TO FAIL. kalau tak ada perancangan, memang kita akan kelam kabut. tak tau nak uruskan mana dulu kan. sediakan JADUAL. tak payah beria-ia, jot down dalam handphone atau kertas dah cukup. bila kita dah rancang hari kita, insya Allah lebih mudah.

Guna sepenuhnya masa rehat di pejabat

bila kita bekerja, cuba untuk hormati masa kerja hakiki kita. jangan kurangkan atau hilangkan keberkatan pendapatan kita dari kerja hakiki dengan mencuri masa di pejabat untuk kerja-kerja business kita. 8 hingga 5 adalah masa bagi kerja hakiki namun kita masih boleh menggunakan waktu rehat kita. contohnya kita boleh rancang untuk buat penghantaran barang-barang ke pejabat pos atau pelanggan pada waktu rehat. masa rehat juga masa terbaik untuk update blog dan 'buka kedai online' anda. 

dapatkan bantuan teknologi

macam saya, saya berniaga menggunakan Instagram, Facebook dan juga blog. 3 medium ni adalah 'kedai' saya. kalau tak buka kedai, macam mana pelanggan nak datang? tapi macam mana pula kalau tempat kerja kita sekat akses ke semua laman sosial? haa itu adalah antara cabaran yang kita kena hadapi bila bekerja dan berniaga ni. rasanya semua sekarang ni dah guna smartphone kan. baik guna android atau iphone, ada banyak sangat aplikasi yang boleh membantu kita untuk 'buka kedai'. saya pernah kongsikan dulu antara apps yang boleh post updates bagi pihak kita. kalau nak tengok balik klik entry ni. semua apps ni boleh bantu kita 'buka kedai' hehe.


Update ahead of time

bila bekerja, pastinya kita tak ada masa nak mengadap kedai online kita kan. so apa yang saya buat, saya update ahead of time. guna apps yang ada saya terus jadualkan semua post saya. bukan setakat sehari dua, boleh terus buat untuk seminggu..nak buat sebulan pun boleh. larat tak larat je..hehe. ala macam kita scheduled post kita la kan. bila dah siap2 aturkan, dah relaks. sambil buat kerja kat opis, satu persatu sharing kita berkenaan produk akan keluar.


Jangan abaikan keluarga

the last but the most important tips yang saya nak share adalah jangan abaikan family kita walaupun sesibuk mana kita bekerja dan berniaga. rezeki yang datang kepada kita tu juga adalah rezeki kepada ahli keluarga kita. kalau dah ada anak, layan dulu kehendak dia, baru mula buat kerja business. kalau ahli keluarga kita happy, insyaAllah yang lain pun senang menyusul. 

yang paling penting, optimumkan masa yang kita ada. bila kita dah ada jadual dan kita stick kepada jadual yang kita buat tu, insyaAllah semuanya mudah. kalau ada yang masih teragak-agak nak mulakan busines sampingan selain bekerja tetap, saya harap tips saya ni dapat bantu anda semua buat keputusan.


till then, all the best!

Inginkan supplements terbaik untuk keluarga dan sahabat tersayang?
Nak dapatkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes dari Shaklee?

Jom Hubungi Nana untuk :

♥ FREE CONSULTATION ♥
♥ THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE ♥

Masukkan ID Nana sebagai penaja : 913464 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspress (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my

Aina Suraya Aris
Shaklee ID : 913464
ainasuraya.as@gmail.com
012-784 2702 (sms/WhatsApp)
COD Area KAJANG - BANGI - SERDANG - PUTRAJAYA

selamat hari raya, maaf zahir batin


Assalamualaikum semua~

Rasanya belum terlambat lagi nak ucapkan selamat hari raya untuk semua kan. di kesempatan ini saya nak memohon ampun dan maaf sekiranya tanpa sengaja daripada penulisan saya ni ada mendatangkan rasa kurang senang rakan-rakan semua.

Image result for selamat hari raya

Semoga kita semua sentiasa di dalam rahmat Allah swt. 

till then, tata!


Inginkan supplements terbaik untuk keluarga dan sahabat tersayang?
Nak dapatkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes dari Shaklee?

Jom Hubungi Nana untuk :

♥ FREE CONSULTATION ♥
♥ THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE ♥

Masukkan ID Nana sebagai penaja : 913464 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspress (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my

Aina Suraya Aris
Shaklee ID : 913464
ainasuraya.as@gmail.com
012-784 2702 (sms/WhatsApp)
COD Area KAJANG - BANGI - SERDANG - PUTRAJAYA

what happens to your body when you quit coffee?

Assalamualaikum~

saya suka coffee..tapi bukan lah minum bercawan-cawan sehari..paling banyak pun 3 cawan je sehari. itu pun mungkin dalam setahun tu 2 3 kali je kot..tapi setiap hari 1 cup tu wajib. especially in the morning. kalau tak sempat minum pagi mesti tengah hari saya cari kopi..hehe 

bulan puasa ni saya berazam tak nak sentuh caffeine langsung - which i have failed in the 10th day sebab ngantuk sangat masa sahur dan kebetulan my mum bancuh kopi..laju je saya minum..huhu. my friend tag me to a video on FB. WHAT HAPPENS TO YOUR BODY WHEN YOU QUIT COFFEE. i didnt get to share the video here so i did some research *research lah sangat..padahal google je..haha* on this. 

Image result for coffee

from this website, dinyatakan *ayat research ye..haha* dalam tempoh 7 hari pertama anda tak minum kopi, anda akan rasa semua simptom di bawah. 

Headache - kemungkinan anda akan rasa sakit kepala, pening lalat ke sakit kepala ke, rasa berat kepala ke..tu antara simptom caffeine withdrawal. tapi simptom ni biasanya jadi kalau anda ambil 500mg atau 5 cawan kopi setiap hari. kalau tak ambil banayk macam tu jarang rasa sakit kepala - saya sendiri pun tak rasa.


Fatigue & Inability to Concentrate - disebabkan caffeine dapat meningkatkan semangat kita pagi-pagi tu, kita mula rasa macam lemau je tak dapat minum kopi..yang ni saya rasa jugak la..or maybe sebab ngantuk bangun sahur n nak adapt badan tengah puasa kan..hehe

Anxiety, Depression or Irritability- lebih kurang macam reason kat atas nila, bila kita bersemangat, kita jadi happy, bila kita tak happy mula la asyik nak marah orang je kan..hehe - saya takde simptom ni..


Constipation- since caffeine helps stimulate bowel activity, bila stop caffeine kemungkinan anda akan menghadapi sembelit. yang ni ada saya ada rasa jugak..so saya makan buah banyak-banyak. setel. hehe


Other Symptoms - antara simptom lain adalah anda akan rasa sakit sendi dan otot, hidung tersumbat, boleh rasa macam nak demam jugak. rasanya kalau yang teruk-teruk ni haruslah banyak kot caffeine intake tu..kalau tak, takdelah teruk sangat kan sampai mcm ni sekali.

According to the video, lepas 7 hari, anda akan rasa lebih bertenaga.lebih fresh dan lebih fokus. saya berjaya melepasi 7 hari..itu jela yang berjaya..pastu dah minum kopi balik..haha..whatever it is, i believe to take everything in moderation, nak minum ke makan ke buat apa apa pun jangan berlebihan. benda yang paling baik pun kalau diambil berlebihan memang jadi tak elok jugak..


till then, stay healthy ya!



Inginkan supplements terbaik untuk keluarga dan sahabat tersayang?
Nak dapatkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes dari Shaklee?

Jom Hubungi Nana untuk :

♥ FREE CONSULTATION ♥
♥ THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE ♥

Masukkan ID Nana sebagai penaja : 913464 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspress (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my

Aina Suraya Aris
Shaklee ID : 913464
ainasuraya.as@gmail.com
012-784 2702 (sms/WhatsApp)
COD Area KAJANG - BANGI - SERDANG - PUTRAJAYA